Mobilya Üretim sektörü, inovasyon’a dayalı ürünler ve müşteriye özel ürünler, satış sonrası servis, paket ve içindeki bileşenlerin eksiksik gönderimi, satış sonrası servis gibi sektöre özel gereksinimleri vardır. Yine sektörün rekabet hızından dolayı hızlı teklif verme, hızlı yeni ürün oluşturma, hızlı maliyet analizi gibi bilgilerin anlık olarak sağlanması gerekmektedir.
İnovasyon sonucu üretilen ürünlerin hem ARGE süreçlerini takibi, hem de prototip üretim süreçlerini izlemek ve standart ürün geliştirme süreçlerine geçişi sağlar.
Baştan sona Lot, Seri No, Parti No takibi yapılabilen girdi malzeme, yarı mamul ve mamul ürün izlenebilirliğinin Barkodlu takibi, el terminalleri ile ambarlar arası transfer, çıkış, giriş sistemi kurar.
Bir siparişin ve onu oluşturan tüm partilerin baştan sona tüm süreçlerde kim üretti, hangi kaynak (insan, makine) ile üretildiğini, ne kadar sürede üretildiğini, üretim esnasında kullanılan girdi malzemelerin lot ve seri numaralarının takibini sağlar.
Anlık veri toplama alt yapısı sayesinde müşterinin termin sorularına hızlı cevap verilmesini sağlar, zaman tasarrufu sağlanarak departmanlar arası iletişimi minimuma indirir, sistemden veriler anlık olarak izlenir.
İşletme dışında yapılan üretim faaliyetlerin takibini sağlar, fason işletmelerin yönetilmesini kolaylaştırır. Fason üretim iş emirleri, sevk irsaliyeleri hazırlanmasını sağlar. Fasona gönderilen malzemelerin fire hurda takibi ile kullanılan lot seri no takibi ile üretim izlenebilirliğini devam ettirir.
Operasyonlar arası Kontrol işleminin bilgisayar destekli yapılmasını sağlar. Kontrol özelliklerinin bilgisayar ortamda bir veri tabanına aktarılması ve otomatik ambar hareketleri oluşturur. Kontrol sonucuna göre bir sonraki operasyona devamını durdurur. Anlık olarak İş Emri, Referans, Sipariş, Müşteri, Seri numarası, Barkod Numarası, referans özellikleri ile geçmiş bilgilere ulaşılıp istatistiksel raporlar ve analizlere ulaşılmasını sağlar.
Makinede işlenmeye gelen hammadde ürünlerde, operasyonlar tamamlandıkça belirli fire ve hurda oranları oluşmaktadır. Bu fire ve hurdalar ciddi maliyetler oluşturmakta ve üretim yapılırken hesaplamalara katılarak gerçeğe yakın işlemler yapılmasını sağlamaktadır. Ayrıca hurda satışından elde edilen gelirlerin takibinin yapılması da önemli bir detaydır.
Montaj operasyonlarında birçok iş emirinin çıktısı bu operasyonda birleştirilir. Bu operasyonda otomasyon veya el ile yapılan montaj işleminin iş emirleri ve maliyetlerin ayrı iş emirlerine dağıtılması ve bu detayda izlenmesi sağlanır.
Ürünün sipariş anında tanım özellikleri seçilerek hızlı yeni ürün oluşturulmasını sağlar. Her bir yeni ürün için sisteme girilecek stok kartı, ürün ağacı ve rota gibi kayıtların minimuma indirilmesini sağlar. Kullanıcının ürünü oluşturan özellikleri sadece seçmesini sağlayan bir sihirbaz özelliği ile hatalı ürün veya eksik ürün oluşturmasına müsaade etmez.
Buna bağlı olarak tüm süreçlerdeki işlemleri kolaylaştırır, her türlü versiyon\varyant özelliğine göre rapor alınmasını sağlar.
Siparişlerin fazla ve çeşitli olması, sipariş girişlerinin yavaş olmasına sebep olur. Hızlı sipariş girişi ekranı ile kullanıcıların veri giriş süreleri azaltılmıştır. Arkasında detaylı bir otomatiklik algoritması sayesinde oluşturulması gereken ürün ağaçları ve kod oluşumları kullanıcıya iş bırakmadan oluşur.
Üretim Sistemi içerisindeki insan makine ve teçhizattan elektronik ortama bilgi alır. İnsandan Barkodlu veya dokunmatik kiosk, el terminalleri veya tabletlerden bilgi alınabilmesini sağlar.
Üretimdeki makine ve teçhizattan bir proje çerçevesinde çalışma, duruş, arıza, hata, sarfiyat, elektrik-su-doğalgaz-vs. tüketim gibi bilgilerin toplanması ve bu bilgilerin sürekli ya da kesikli olarak bilgisayar ortamında oluşturulacak bir veri tabanına aktarılması, istendiğinde on-line veya özet rapor olarak gösterilmesini sağlar.
Alınan siparişleri yerine getirmek için gerekli olan kapasitenin belirlenmesi gerekir. Siparişleri belli periyodlara dağıtma problemi kısa dönemli bir ana üretim planlama problemidir. Siparişler periyodlara dağıtıldıktan sonra, her periyod kendi içerisinde çizelgelenir. Burada gerçekleştirilen çalışma ise, çizelgeleme probleminin basitleştirilmesidir. Bu şekilde çizelgeleme probleminin çözümü hızlanmış olur.
Anlık olarak optimizasyon algoritmaları kullanarak üretim planının mevcut kaynakların en iyisini kullanmasını sağlar. Üretim planın hızla yeniden yapılmasını gereken herhangi bir zamanda anlık olarak amaç fonksiyonunu sağlayacak şekilde yapar. Her bir üretim kaynaklarının çalışma takvimi göz önünde bulundurularak iş yüklemesi yapılır.