Otomotiv Yan Sanayi, ana sanayiye bağlı proje üretimleri ve revizyonlu ürün üretimi gerçekleştirir, JIT (JustInTime) iş modeli, Yalın Üretim Araçları, EDI (Electronic Data Interchange) Elektronik veri transferi, seri ve lot takibi, esnek oluşturulan barkod etiketleri, kırılmaz izlenebilirlilik, sürekli iyileştirme, faaliyetleri, hata analizleri, tedarikçi performansları takibi gibi sektöre özel gereksinimleri vardır. Yine sektörün rekabet hızından dolayı hızlı teklif, termin verme, revizyon oluşturma, sürekli iyileştirme faaliyetleri, hızlı maliyet analizi gibi bilgilerin anlık olarak sağlanması gerekmektedir.
El terminalleri ile müşteri siparişlerinin takibi sağlanır, barkodlu üretim emirleri ile operasyonel takiple müşterinin termin sorularına hızlı cevap verilmesini sağlar, zaman tasarrufu sağlanarak departmanlar arası iletişimi minimuma indirir, sistemden verileri görülebilir.
İşletme dışında yapılan faaliyetlerin takibini sağlar, fason işletmelerin yönetilmesini kolaylaştırır. Fason üretim iş emirleri, sevk irsaliyeleri hazırlanmasını sağlar.
Kalite Kontrol işleminin bilgisayar destekli yapılmasını sağlayan sistemdir. Kontrol özelliklerinin bilgisayar ortamda bir veri tabanına aktarılmasını sağlar ve otomatik ambar hareketleri oluşturur. İstenildiği zaman İş Emri, Referans, Sipariş, Müşteri, Seri numarası, Barkod Numarası, referans özellikleri ile geçmiş bilgilere ulaşılıp istatistiksel raporlar ve analizler yapılmasını sağlar.
Otomotivde işlenmeye gelen hammadde ürünlerde, operasyonlar tamamlandıkça belirli fire ve hurda oranları oluşmaktadır. Bu fire ve hurdalar ciddi maliyetler oluşturmakta ve üretim yapılırken hesaplamalara katılarak gerçeğe yakın işlemler yapılmasını sağlamaktadır. Ayrıca hurda satışından elde edilen gelirlerin takibinin yapılmasıda önemli bir detaydır.
Özelliklli operasyonlarda birçok iş emirinin aynı operasyonda birleştirilmesi ve maliyetlerin ayrı iş emirlerine dağıtılması ve bu detayda izlenmesi sağlanır.
Farklı özelliklere sahip siparişlerin kontrol ve yönetimini sağlayan sistemdir. Her bir konfigürasyon için sisteme girilecek stok kartı, ürün ağacı ve rota gibi kayıtların minimuma indirilmesini sağlar. Buna bağlı olarak tüm süreçlerdeki işlemleri kolaylaştırır, her türlü varyant özelliğine göre rapor alınmasını sağlar.
Siparişlerin fazla ve çeşitli olması, sipariş girişlerinin yavaş olmasına sebep olur. Hızlı sipariş girişi ekranı ile kullanıcıların veri giriş süreleri azaltılmıştır. Arkasında detaylı bir otomatiklik algoritması sayesinde oluşturulması gereken ürün ağaçları ve kod oluşumları kullanıcıya iş bırakmadan oluşur.
Üretim Sistemi içerisindeki makine ve teçhizattan elektronik ortama bilgi alınabilmesi uygun olan veya bu hale getirilmesi mümkün olanlarından bir proje çerçevesinde çalışma, duruş, arıza, hata, sarfiyat, elektrik-su-doğalgaz-vs. tüketim gibi bilgilerin toplanması ve bu bilgilerin sürekli ya da kesikli olarak bilgisayar ortamında oluşturulacak bir veri tabanına aktarılması, istendiğinde on-line veya özet rapor olarak gösterilmesini sağlar.
Alınan siparişleri yerine getirmek için gerekli olan kapasitenin belirlenmesi gerekir. Siparişleri belli periyodlara dağıtma problemi kısa dönemli bir ana üretim planlama problemidir. Siparişler periyodlara dağıtıldıktan sonra, her periyod kendi içerisinde çizelgelenir. Burada gerçekleştirilen çalışma ise, çizelgeleme probleminin basitleştirilmesidir. Bu şekilde çizelgeleme probleminin çözümü hızlanmış olur.